Ce este psihoterapia?
Intr-o lume a tehnologiei, a concretului, psihoterapia este o cale catre autocunoastere, este o invitatie la a accede cele mai ascunse ganduri si trairi, o sursa de forta interioara. Este modalitatea de a accepta trecutul, de a trai prezentul si de a putea face planuri pentru viitor. A te putea vedea si simti pe tine ,cel din spatele aparentelor, inseamna a fi fericit, inseamna a fi impacat, a iubi si a fi iubit. Psihoterapia ne arata calea, drumul insa trebuie parcurs de fiecare dintre noi.
Cand sa incepem o psihoterapie?
Momentul potrivit pentru a incepe o terapie pare a fi cel in care `ne doare`, in care suntem in conflict cu noi insine sau cu cei din jur si incercam sa dam un sens vietii noastre. La fel de potrivit poate fi si momentul in care ne dam seama ca aspiram spre ceva mai bun in sensul dezvoltarii personale. Asa incat fie ca suntem in impas, chinuiti de diverse simptome, fie ca ne dorim mai mult de la noi, psihoterapia ne este intotdeauna de ajutor.
Psihoterapie sau medicatie?
Medicatia actioneaza asupra simptomelor pe cand psihoterapia actioneaza asupra cauzelor insa tipul tratamentului depinde de natura problemei. Uneori terapia este suficienta si, evident, este mult mai util a se elimina cauzele problemelor, insa in tulburarile severe ( depresii majore, decompensari psihotice,etc.) este indicata si medicatia psihiatrica alaturi de sustinere psihoterapeutica.
Un psihoterapeut barbat sau femeie?
Majoritatea persoanelor se intreaba cine este mai eficient o femeie terapeut sau un barbat terapeut. Eu cred ca nu genul este criteriu de eficienta. Un barbat poate fi la fel de cald si de empatic ca si o femeie, iar o femeie poate oferi protectie la fel de bine ca un terapeut barbat. Alegerea o facem fiecare in functie de experientele noastre anterioare cu figurile semnificative din trecut.
Ce beneficii ne aduce psihoterapia?
Un demers de autocunoastere ne determina la un moment dat sa realizam ca exista in noi resurse pe care nici nu le banuiam.Urmand o psihoterapie si privind inapoi, lucrurile si relatiile cu cei din jur vor parea diferite, insa nu pentru ca s-au schimbat. Ceea ce s-a scimbat este perspectiva noastra asupra lor. Ne vom da seama ca dispar simptomele,ca acum avem puterea de a intelege lucruri de neinteles initial, ca avem puterea de a actiona asupra lor, de a le schimba. Planul emotional se dezvolta, descoperim noi emotii despre care nu stiam nimic, ne dam seama ca suntem mai adaptati, mai deschisi, ca iesim din pasivitate.
Cat dureaza o psihoterapie?
Una din cele mai frecvente intrebari se refera la durata unei terapii. Ei bine, nu exista un raspuns general valabil la aceasta intrebare. Avand in vedere ca fiecare persoana este diferita durata interventiei psihoterapeutice depinde de anumiti factori: de cat este de motivata persoana, de natura si profunzimea problemei cu care vine, de frecventa sedintelor, in fine, de capacitatea fiecaruia de a face fata unui astfel de demers. Este nevoie de timp pentru a explora evenimentele din trecut, complexitatea trairilor afective este mare mai ales ca toate acestea se desfasoara pe mai multe planuri (real, imaginar, fantasmatic). Totusi,in psihoterapia psihanalitica, nu putem vorbi in termeni de terapie de scurta durata si aceasta inseamna ca putem lucra de la 6 luni pana la ani de zile.